Auschwitz 1 is te bezoeken zonder gids voor tien uur 's ochtends en na drie uur 's middags. Dit moet je wel via de site van tevoren boeken.
In de barakken zijn tentoonstellingen gemaakt, mooi gedaan, maar wel wat gedateerd soms. Nadeel is dat dit erg druk is. Bovendien lijkt het alsof iedereen hier alleen maar met een groep (met gids) heen gaat. Als je dus met een groep in een ruimte staat is dat nogal druk en minder indrukwekkend daardoor.
Auschwitz-Birkenau (het later gebouwde vernietigingskamp) is ook vol met groepen die met een gids rondgestuwd worden door het kamp. Het 'voordeel' is dat dit kamp veel groter is, waardoor je minder last hebt van de groepen.
Beide kampen zijn uiteraard heel indrukwekkend, maar ik snap werkelijk niet waarom (bijna) iedereen met een gids gaat en niet zelfstandig. Het verhaal van de gidsen is vaak oppervlakkig en als groep word je vrij snel door het kamp geloodst. Dit terwijl de feiten vrij algemeen bekend zijn en wat je aantreft ook voor een deel voor zichzelf spreekt. Bovendien vind ik het vrij smakeloos dat commerciële bedrijven veel geld verdienen aan een zwarte bladzijde in de geschiedenis.
Mijn tip zou dus zijn: bespaar jezelf veel geld en ga zelfstandig naar de kampen. Eventueel kan je voor 1,50 een gidsje in het Nederlands kopen waarin ook info wordt gegeven. Het is veel authentieker om op die manier zelf het kamp te 'ontdekken'.
Tip twee: zoek voordat je op pad gaat op hoe je moet rijden, want in Ocwiesim staat niet echt goede bewegwijzering.